Broersveld 141
Dam 28-30
Korte Haven 125
Lange Haven 95
Schie 98
Vismarkt 9
Westmolenstraat 12
nextprev

Stadsherstel Schiedam

'Werken aan een toekomst voor het verleden'

Stadsherstel Schiedam, de werknaam voor Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS), Stichting Monumentenbeheer Schiedam (SMbS) en Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam l en ll (SRHS l en SRHS ll) zet zich sinds 1986 in voor het behoud van beeldbepalende, historisch of cultureel waardevolle panden in de gemeente Schiedam.

Contact

Coördinator: Margaret Rijntalder

Adres:
Pand Paulus
Korte Haven 125
3111 BH Schiedam
Nederland
T 010 427 06 40
E info@stadsherstel-maassteden.nl


Lopende projecten

Westmolenstraat 25

Monument met rijke geschiedenis 
Het pand aan Westmolenstraat 25 staat op de gemeentelijke monumentenlijst en bestaat uit twee delen, aan de linkerkant het pakhuis en aan de rechterkant de woning. Er is in de loop der tijden veel verbouwd aan het pand. Volgens mevrouw T. van Rutte, die onderzoek heeft gedaan naar alle panden in de Westmolenstraat, is het pand gebouwd door Korpershoek tussen 1725 en 1760. Zij vermoedt dat de oorspronkelijke panden pas later door middel van een lijstgevel zijn samengevoegd.

In de 18e en de eerste helft van de 19e eeuw is er sprake van een woonhuis. In 1869 staat het pand vermeld als woonhuis, koestel, paardenstal en erve. In 1880 krijgt het pand voor het eerst een industriële functie en wel als gistpakhuis Jansen & Co. Zes jaar later zijn hier een gistpakhuis en woning gevestigd. Er volgen vele verbouwingen en het pand wordt uitgebreid met een wagenloods en later een werkplaats. In 1924 wordt ook het dak vernieuwd. Op oude tekeningen is nog goed te zien dat de oorspronkelijke dakspanten zogeheten 'krommers' waren. Vanaf 1946 is er een kurkfabriek met woning gevestigd in het pand. In 2003 heeft de laatste bewoonster het pand verlaten.

 
Plan 
Het plan is dat de niet tot de oorspronkelijke bouw behorende aanbouwen worden gesloopt. In het interieur bevinden zich een aantal monumentale onderdelen, zoals rijk geornamenteerde plafonds, die worden behouden of hergebruikt. Architect Inez Ligtvoet heeft drie woningen ontworpen in het pand: een woning met drie woonlagen, een woning met twee woonlagen en een appartement met dakterras. Met het behoud van dit pand zal de Westmolenstraat een stukje geschiedenis van de stad Schiedam bewaren. Ook krijgt het toekomstige aanzien van de straat met de nieuw te bouwen woningen een gevarieerder karakter. Voorlopig is uitvoering van het plan nog onzeker, zolang nog niet duidelijk is of in deze omgeving een ondergrondse parkeergarage komt met bovengrondse bebouwing. De toekomst van het pand is afhankelijk van de de uitvoering daarvan en de wijze waarop dat gebeurt.  

Afbeeldingen (slideshow)

  • Westmolenstraat 25